Vragen en antwoorden

Hoe zit het met de 25-40 jaar leeftijd bij STIJL?

De reden is dat een hoop mensen in deze leeftijdsgroep zich niet thuis voelen bij klassieke dansscholen. Studenten kunnen terecht bij een studenten stijldansvereniging, maar na het afstuderen is er een gat. STIJL is opgericht om dit te vullen.

De leeftijdsgroep van 25-40 jaar is een duidelijke richtlijn, maar niet heel strikt. Met name aan de onderkant zijn we flexibel: als je niet terecht kunt bij studentenstijldansvereniging U Dance dan ben je welkom bij ons! Val je buiten de leeftijdsgroep, maar wil je toch graag bij STIJL? Stuur vooral even een berichtje om te overleggen.

Is zo’n leeftijdsbeperking niet verboden vanwege leeftijdsdiscriminatie? Nee, leeftijdsdiscriminatie is alleen verboden op de arbeidsmarkt.

Hoe zit het met corona bij STIJL?

We houden ons aan de RIVM richtlijnen. Als je in quarantaine/isolatie moet vanwege een (mogelijke) coronabesmetting, dan moet je thuis blijven tot je quarantaine/isolatie is opgeheven. Met de huidige besmettingscijfers en regels is het niet te voorkomen dat er mensen bij STIJL zijn die achteraf toch positief blijken. Als we hier melding van krijgen dan brengen we de dansers op de hoogte die op hetzelfde moment aanwezig waren. Heb je vragen hierover? Laat het ons weten.

We verwachten dat er verder geen beperkingen meer komen vanwege corona. Mocht er toch weer een lockdown komen (oh nee alsjeblieft niet!), dan zullen de lessen uitgesteld worden tot we weer mogen dansen. Het einde van het lesblok wordt dan dus uitgesteld tot alle lessen gegeven zijn. We gaan geen online lessen geven als vervanging.

Ik kan een les niet, wat nu?

Geen paniek! Er zijn twee opties, jullie mogen zelf kiezen welke het beste uitkomt (beide opties kan niet):

  1. Jullie mogen een extra les doen op een dag wanneer jullie wel kunnen (binnen hetzelfde blok). Laat even weten welke extra les je komt en voor welke gemiste les dit een vervanging is. De extra les is op een ander niveau omdat we maar 1 groep per niveau hebben op dit moment. Meestal is een lager niveau gepast. Hou er rekening mee dat er in die andere groep herhaling kan zijn van de vorige week, waardoor de les moeilijker uitvalt als je die keer gemist hebt. Het is niet mogelijk om een reguliere les in te halen met een losse techniekles.
  2. Als je danspartner wel kan dan mag iemand anders jouw plekje innemen. Je kan bijvoorbeeld in de STIJL appgroep vragen of iemand wil invallen. Als jullie beide niet kunnen dan zou een ander paar jullie plek in mogen nemen, maar overleg dit eerst even met ons.

We kunnen helaas geen geld terug geven. Dat is een beetje het ding met een package-deal voor een heel blok. Als je per les zou kunnen beslissen of je komt of niet, dan moet de prijs omhoog om tegenvallers op te vangen en vanwege de administratierompslomp.

Ik kon geen partner vinden bij de proefles. Doen jullie aan hulppartners?

Spreek ons even aan of stuur een berichtje, misschien kunnen we je nog koppelen aan iemand die je gemist hebt bij de proefles of iemand die niet aanwezig kon zijn.

Mocht dat niet lukken dan kunnen we ook kijken of we een geschikte hulpheer (of hulpdame) kunnen vinden, als er nog ruimte is in de les. Je kan niet je eigen hulpheer kiezen, dat gaat altijd in overleg met het bestuur. Waarom kan je niet zelf je hulpheer kiezen? We hebben gezien dat er soms schijnhulpheerconstructies waren, waarbij het een manier wordt om gratis te kunnen dansen of om met een partner boven je niveau te lessen. Hulpheren zijn écht bedoeld als noodoplossing 🙂

Ik heb de proefles gemist! Kan ik tijdens het blok nog een proefles krijgen?

Misschien wel! Het is alleen niet mogelijk voor absolute beginners want de basis wordt in de eerste paar lessen aangeleerd. Zonder die basis kan je erg moeilijk meekomen in de lessen daarna.

Als je nog geen danspartner hebt (maar wel danservaring) dan kan je even een berichtje sturen, misschien weten we nog wel iemand zodat je daar een proefles mee kan doen. Zonder danspartner kan je niet halverwege het blok instromen want dan heb je niemand om mee te dansen! Tijdens de proefles kan je makkelijker een danspartner vinden, daar komen namelijk alle danspartner-zoekenden op af.

Heb je een danspartner en wat stijldanservaring (en ben je tussen de ongeveer 25 en 40 jaar)? Stuur een berichtje en dan kijken we wanneer het mogelijk is om een proefles te plannen!

Als je tijdens het blok in wil stromen dan betaal je alleen voor de lessen vanaf het moment dat je instroomt (inclusief de proefles). Wil je na de proefles toch niet komen dansen? Dan betaal je niets.

Doen jullie ook aan heer/heer en dame/dame (same-sex) dansparen?

Jazeker, die zijn helemaal welkom bij STIJL! Het is ook niet ongebruikelijk dat tijdens het vrijdansen soms dames met dames dansen en heren met heren. Of dat dames met heren dansen waarbij de dame leidt (dus met een andere rolverdeling). Het wisselen van de leider/volger rolverdeling is juist erg leerzaam om beter te kunnen dansen!

We merken dat tijdens de lessen de meeste behoefte is aan man/vrouw dansparen waarbij de man leidt in de dans. Bijna alle dansparen bij STIJL gebruiken deze klassieke verhouding, maar we verwelkomen juist paren die het anders willen doen! Tijdens de lessen hebben we het meestal over de “heer” en “dame” in plaats van “leider” en “volger”. Die gewoonte zit er nog in, maar dat betekent niet dat andere rolverdelingen minder welkom zijn!

Ik voel me niet prettig om met iemand bij STIJL te dansen. Wat kan ik doen?

Dat is vervelend! We willen graag dat iedereen zich veilig en prettig voelt bij STIJL dus we helpen graag!

De vertrouwenscontactpersoon bij STIJL is Marries en je kan hem bereiken op . Of spreek hem aan of stuur een appje. Hij heeft hier een cursus voor gevolgd dus je bent in goede handen! Als je liever iemand anders spreekt, doe dat dan vooral!

We willen je graag vragen om zo vroeg mogelijk contact op te nemen als je je niet prettig voelt bij iemand. Grensoverschrijdend gedrag van iemand begint vaak met een verkeerde perceptie van wat de ander wil. Hoe eerder we daar signalen van krijgen, hoe eerder we diegene kunnen begeleiden om beter te zien wat anderen wel en niet willen, en hoe daarmee om te gaan. Ook kunnen we een oogje in het zeil houden en eventueel helpen om nee te zeggen als je dat lastig vindt.

Is er al iets gebeurd wat je vervelend vond? Neem dan ook zeker contact op!

Uiteraard gaan we in alle gevallen vertrouwelijk om met wat je zegt en ondernemen we geen acties die je niet wil. Twijfel je om contact op te nemen? Doe het vooral wel, we hebben liever dat je drie keer te veel contact opneemt dan een keer te weinig 🙂