Vragen en antwoorden

Hoe zit het met de 25-40 jaar leeftijd bij STIJL?

De reden is dat een hoop mensen in deze leeftijdsgroep zich niet thuis voelen bij klassieke dansscholen. Studenten kunnen terecht bij een studenten stijldansvereniging, maar na het afstuderen is er een gat. STIJL is opgericht om dit te vullen. Door de leeftijdsbeperking willen we ervoor zorgen dat STIJL de rol behoudt om dit gat te blijven vullen. Uiteraard is leeftijd maar een getalletje. Het gaat er eigenlijk om wie in onze jonge sfeer/cultuur past, maar we hebben helaas geen andere eerlijke/objectieve manier gevonden om dit te bepalen.

Er zijn wat uitzonderingen op de 25-40 jaar grens. We hebben de volgende uitzonderingen voor als je jonger dan 25 bent:

  • Ben je al afgestudeerd? Dan kan je niet meer bij studenten stijldansvereniging U Dance terecht en dan ben je altijd welkom bij STIJL.
  • Mag je partner niet (meer) bij U Dance dansen omdat die is afgestudeerd, en jullie willen graag samen dansen? Dan kan je dus ook niet terecht bij U Dance en ben je welkom bij STIJL.
  • Is er een andere goede reden waarom je niet bij U Dance kan/wil dansen? Dan ben je welkom bij STIJL!

Als je ouder dan 40 bent dan hebben we deze uitzonderingen:

  • Je danst al bij STIJL.
  • Je bent onderdeel van de NTDS/ETDS studentendans community.

Deze uitzonderingen kunnen aangepast worden als dat nodig is om te zorgen dat net-afgestudeerden zich thuis blijven voelen bij STIJL. Twijfel je of je onder de uitzonderingen valt? Stuur vooral even een berichtje om te overleggen.

Is zo’n leeftijdsbeperking niet verboden vanwege leeftijdsdiscriminatie? Nee, leeftijdsdiscriminatie is alleen verboden op de arbeidsmarkt.

Ik kan een les niet, wat nu?

Geen paniek! Er zijn twee opties, jullie mogen zelf kiezen welke het beste uitkomt:

  1. OF je danspartner mag met een invalpartner dansen. Die invalpartner kan je vinden door in de STIJL whatsappgroep te vragen of iemand wil invallen.
  2. OF jullie mogen dit blok een extra les in een andere groep op hetzelfde niveau (als die er is) of een lager niveau doen. Bekijk het rooster voor de mogelijkheden. Vul het inhaal formuliertje in om je aan te melden voor een inhaalles. Als je in een ander niveau inhaalt, hou er dan rekening mee dat er mogelijk figuren van de week daarvoor herhaald worden waardoor de les moeilijker uitvalt. Het is niet mogelijk om een reguliere les in te halen met een losse techniekles.

Laat even via een berichtje aan je groepsouder weten wanneer jij en je danspartner beide niet komen (dit hoeft niet als je een inhaalformuliertje hebt ingevuld en dus bij een andere les wilt komen). Zo weten we vooraf op hoeveel dansers we kunnen rekenen.

Voor de eerste les dat je/jullie er wel weer zijn:

  • Zorg dat je het lesfilmpje van de gemiste les(sen) terugkijkt voor de les.
  • Vertel aan het begin van de les even aan de docent dat je er de vorige les(sen) gemist hebt, dan kan die er rekening mee houden.

We kunnen helaas geen geld terug geven. Dat is een beetje het ding met een package-deal voor een heel blok. Als je per les zou kunnen beslissen of je komt of niet, dan moet de prijs omhoog om tegenvallers op te vangen en vanwege de administratierompslomp.

Ik kan een aantal lessen niet omdat ik lang op vakantie ga. Moet ik nu het hele blok missen?

Het zou zonde zijn als je dan het hele blok moet missen! Als je minimaal 3 achtereenvolgende lessen mist, dan kan je een tegemoetkoming krijgen in de vorm van een persoonlijke tegoedbon voor je gemiste lessen – 1. Dit kan alleen als je het aan het begin van het blok aangeeft.

De precieze voorwaarden en het aanvragen van deze lange vakantieregeling kan hier (daar moet je wel voor ingelogd zijn, dat kan zodra je je inschrijft voor een lesblok). Heb je nog vragen? Laat het vooral weten!

Ik kon geen partner vinden bij de proefles. Doen jullie aan hulppartners?

Spreek ons even aan of stuur een berichtje, misschien kunnen we je nog koppelen aan iemand die je gemist hebt bij de proefles of iemand die niet aanwezig kon zijn.

Mocht dat niet lukken dan kunnen we ook kijken of we een geschikte hulpheer (of hulpdame) kunnen vinden, als er nog ruimte is in de les. Je kan niet je eigen hulpheer kiezen, dat gaat altijd in overleg met het bestuur. Waarom kan je niet zelf je hulpheer kiezen? We hebben gezien dat er soms schijnhulpheerconstructies waren, waarbij het een manier wordt om gratis te kunnen dansen of om met een partner boven je niveau te lessen. Hulpheren zijn écht bedoeld als noodoplossing 🙂

Ik heb de proefles gemist! Kan ik tijdens het blok nog een proefles krijgen?

Misschien wel! Het is alleen niet mogelijk voor absolute beginners want de basis wordt in de eerste paar lessen aangeleerd. Zonder die basis kan je erg moeilijk meekomen in de lessen daarna.

Als je nog geen danspartner hebt (maar wel danservaring) dan kan je even een berichtje sturen, misschien weten we nog wel iemand zodat je daar een proefles mee kan doen. Zonder danspartner kan je niet halverwege het blok instromen want dan heb je niemand om mee te dansen! Tijdens de proefles kan je makkelijker een danspartner vinden, daar komen namelijk alle danspartner-zoekenden op af.

Heb je een danspartner en wat stijldanservaring (en ben je tussen de ongeveer 25 en 40 jaar)? Stuur een berichtje en dan kijken we wanneer het mogelijk is om een proefles te plannen!

Als je tijdens het blok in wil stromen dan betaal je alleen voor de lessen vanaf het moment dat je instroomt (inclusief de proefles). Wil je na de proefles toch niet komen dansen? Dan betaal je niets.

Doen jullie ook aan heer/heer en dame/dame (same-sex) dansparen?

Jazeker, die zijn helemaal welkom bij STIJL! Het is ook niet ongebruikelijk dat tijdens het vrijdansen soms dames met dames dansen en heren met heren. Of dat dames met heren dansen waarbij de dame leidt (dus met een andere rolverdeling). Het wisselen van de leider/volger rolverdeling is juist erg leerzaam om beter te kunnen dansen!

We merken dat tijdens de lessen de meeste behoefte is aan man/vrouw dansparen waarbij de man leidt in de dans. Bijna alle dansparen bij STIJL gebruiken deze klassieke verhouding, maar we verwelkomen juist paren die het anders willen doen! Tijdens de lessen hebben sommige docenten het nog over de “heer” en “dame” in plaats van “leider” en “volger”. Die gewoonte zit er nog in, maar dat betekent niet dat andere rolverdelingen of genders minder welkom zijn!

Ik voel me niet prettig om met iemand bij STIJL te dansen. Wat kan ik doen?

Dat is vervelend! We willen graag dat iedereen zich veilig en prettig voelt bij STIJL dus we helpen graag!

De vertrouwenscontactpersoon bij STIJL zijn Marries en Janneke en je kan hen bereiken door gewoon even aan te spreken of stuur een appje. Ze hebben hier een cursus voor gevolgd dus je bent in goede handen! Als je liever iemand anders spreekt, doe dat dan vooral!

We willen je graag vragen om zo vroeg mogelijk contact op te nemen als je je niet prettig voelt bij iemand. Grensoverschrijdend gedrag van iemand begint vaak met een verkeerde perceptie van wat de ander wil. Hoe eerder we daar signalen van krijgen, hoe eerder we diegene kunnen begeleiden om beter te zien wat anderen wel en niet willen, en hoe daarmee om te gaan. Ook kunnen we een oogje in het zeil houden en eventueel helpen om nee te zeggen als je dat lastig vindt.

Is er al iets gebeurd wat je vervelend vond? Neem dan ook zeker contact op!

Uiteraard gaan we in alle gevallen vertrouwelijk om met wat je zegt en ondernemen we geen acties die je niet wil. Twijfel je om contact op te nemen? Doe het vooral wel, we hebben liever dat je drie keer te veel contact opneemt dan een keer te weinig 🙂

Accepteren jullie ook betalingen met de U-pas?

Jazeker! Via de U-pas krijgen inwoners in/rond Utrecht met een lager inkomen een tegoed om te besteden aan allerlei activiteiten. Het besteden van U-pas tegoed bij STIJL kan voor de lessen. Heb je geen tegoed meer? Stuur toch even een mailtje en misschien kunnen we nog wat doen!

Betalen via de U-pas gaat handmatig: stuur een e-mail voordat je je wil inschrijven voor een les, en vermeld je 17 cijferige U-pas kaartnummer en het U-pas tegoed dat je wil gebruiken. Je krijgt dan een persoonlijke tegoedcode teruggemaild om te gebruiken tijdens het inschrijven voor die les.

Bieden jullie ook privélessen aan?

STIJL organiseert zelf geen privélessen, maar een aantal van onze docenten zijn wel beschikbaar voor privélessen. Als je hier interesse in hebt, kun je contact opnemen met 1 van de docenten en daar afspraken mee maken.

De zalen die we voor de danslessen van STIJL gebruiken zijn niet altijd helemaal volgeboekt met danslessen. Bijvoorbeeld omdat een les niet door kon gaan als er te weinig inschrijvingen bleken te zijn, of omdat we de zaal per dagdeel huren, maar niet het hele dagdeel gebruiken om les te geven. Op die momenten is de zaal beschikbaar voor privéles voor dansers en docenten verbonden aan STIJL. Neem contact op met het bestuur om de mogelijkheden te bespreken.