Stijldanslessen

Bij STIJL kan iedereen tussen de ongeveer* 25-40 jaar leren stijldansen!

Rooster en docenten

STIJL werkt met 2 lesblokken per jaar. Lesblok 1 begint op 4 september 2023. Zie het rooster voor meer details. De eerste les van elk blok is een proefles. Welke docenten welke les geven staat ook in het rooster.

Inschrijven

Je kan je alleen inschrijven als je een danspartner hebt. Heb je nog geen partner? Vind er een bij de proefles! Niet gelukt? Stuur even een berichtje.

Event Locatie Dag en tijd
Technical Improvers Donderdag Stijldansen Blok 1 van 2023-2024 HF Witte - Colenbergh 1
 • Donderdag 19:00
Aanmelden
Wedstrijdgroep Stijldansen Blok 1 van 2023-2024 HF Witte - Colenbergh 2
 • Donderdag 19:00
Aanmelden
Beginners 2 Stijldansen Blok 1 van 2023-2024 HF Witte - Colenbergh 2
 • Donderdag 20:00
Aanmelden
Beginners 1 Donderdag Stijldansen Blok 1 van 2023-2024 HF Witte - Colenbergh 1
 • Donderdag 21:00
Aanmelden
Technical Intermediate Donderdag Stijldansen Blok 1 van 2023-2024 HF Witte - Colenbergh 2
 • Donderdag 21:00
Uitverkocht
Beginners 3 Stijldansen Blok 1 van 2023-2024 HF Witte - Colenbergh 2
 • Maandag 19:00
Aanmelden
Intermediate Maandag Stijldansen Blok 1 van 2023-2024 HF Witte - Colenbergh 1
 • Maandag 19:00
Aanmelden
Beginners 1 Maandag Stijldansen Blok 1 van 2023-2024 HF Witte - Colenbergh 2
 • Maandag 20:00
Aanmelden
Improvers Maandag Stijldansen Blok 1 van 2023-2024 HF Witte - Colenbergh 2
 • Maandag 21:00
Aanmelden
Advanced Stijldansen Blok 1 van 2023-2024 HF Witte - Colenbergh 1
 • Maandag 21:00
Aanmelden

Klik hierboven op aanmelden om je in te schrijven.

Niveaus

Klik op een niveau voor meer informatie.

Beginners 1

Voor wie? Mensen zonder stijldanservaring.

Wat leer je? De basispassen en wat basisfiguren van de 6 starterdansen: Engelse wals, Tango, Quickstep, Chacha, Rumba, en Jive. Je leert ook wat danstechniek.

Doorstroming: Als je niet te veel lessen mist kan je meestal na 1 blok door naar de beginners 2.
N.B.: De lestijd blijft meestal hetzelfde. Op de plek van beginners 1 in het rooster komt het volgende blok in principe beginners 2. Voor de hogere niveaus geldt dit niet.

Beginners 2

Voor wie? Voor dansers die de basispassen en wat basisfiguren van de 6 starterdansen kennen.

Wat leer je? De rest van de basisfiguren van de 6 starterdansen: Engelse wals, Tango, Quickstep, Chacha, Rumba, en Jive. Je leert ook wat danstechniek.

Doorstroming: Als je niet te veel lessen mist kan je meestal na 1 blok door naar de improvers.

Improvers

Voor wie? Dansers die de basisfiguren van de 6 starterdansen kennen.

Wat leer je? Meer figuren in de 6 starterdansen. De basis van de Weense Wals en de Samba. Je leert ook wat danstechniek.

Doorstroming: Zodra je beheersing van de figuren én techniek voldoende is. Dit verschilt per persoon. Meestal na 3-4 blokken.

Technical Improvers

Voor wie? De doelgroep is wat breder dan de gewone improvers. Beginners 2 kunnen deze les als extra les erbij nemen, en het kan ook interessant zijn voor intermediate dansers met minder techniek ervaring.

Wat leer je? Zie de beschrijving bij “Improvers”, maar met meer techniek van de figuren, en minder verschillende figuren.

Doorstroming: Hetzelfde als bij improvers. Vanwege de focus op techniek zal de doorstroming vooral afhangen van of je voldoende figuren kent. Dit is meestal na 3-4 blokken.

Intermediate

Voor wie? Dansers die redelijk wat figuren kennen van de 6 starterdansen, en de basis van de weense wals en samba. Daarnaast is een basis van danstechniek aanwezig.

Wat leer je? Meer uitdagende figuren in de 8 dansen van hiervoor. De basis van de slowfox en de paso doble. Je leert ook wat danstechniek.

Doorstroming: Dit is afhankelijk van je techniek. In de advanced groep leer je figuren die alleen goed uit te voeren zijn met voldoende beheersing van danstechniek. Om dit niveau te bereiken zul je genoeg lessen moeten volgen die focussen op techniek, én regelmatig tussen de lessen door moeten oefenen. Voor een hoop dansers is dit wat te veel, en die blijven in het intermediate niveau. Dat is helemaal goed natuurlijk!

Technical Intermediate

Voor wie? De doelgroep is net wat breder dan de gewone intermediate. Improvers kunnen deze les als extra les erbij nemen, en het is ook interessant voor een hoop advanced dansers.

Wat leer je? Zie de beschrijving bij “Intermediate”, maar met meer techniek van de figuren, en minder verschillende figuren.

Doorstroming: Dit is afhankelijk van je techniek. In de advanced groep leer je figuren die alleen goed uit te voeren zijn met voldoende beheersing van danstechniek. Om dit niveau te bereiken zul je genoeg lessen moeten volgen die focussen op techniek, én regelmatig tussen de lessen door moeten oefenen. Voor een hoop dansers is dit wat te veel, en die blijven in het intermediate niveau. Dat is helemaal goed natuurlijk!

Advanced

Voor wie? Dansers met een goed ontwikkelde danstechniek, en voldoende figurenkennis van de 8 dansen van de intermediate groep, en de basis van de slowfox en paso doble.

Wat leer je? Ingewikkeldere figuren in de 10 stijldansen. Deze zijn alleen goed uit te voeren met voldoende beheersing van danstechniek.

Wedstrijdgroep

Voor wie? Dit is geen gangbare lesgroep en deze groep moet dus niet gezien worden als een vervolg op de advanced groep.

Voor deze groep is er een selectie door het bestuur en de docenten. In principe is het bedoeld voor (ex)wedstrijddansers met wat ervaring. Bijvoorbeeld de C/B klasse van de NADB, of de (Nat.) amateurs van de NDO/WDC.

Kenmerkend voor deze groep is dat ze onvoldoende technische uitdaging vinden in de technical intermediate groep, en/of dat ze privéles docenten hebben. Deze groep is nadrukkelijk opgezet om goed samen te gaan met privélessen van andere docenten. Er worden geen choreo’s gegeven, en de docent houdt rekening met de verschillende (techniek) interpretaties van privélesdocenten.

Hoe ziet het eruit? Deze groep gaat over het perfectioneren van figuren en techniek, en dus niet over nog ingewikkeldere techniek/figuren.

Per les wordt 1 technisch concept of gangbaar wedstrijdfiguur uitgekozen (kan worden aangedragen door de dansers). Na een gezamenlijke uitleg gaan de dansers dit zelf erin trainen, onder individuele begeleiding van de docent. De groepsgrootte is kleiner voor voldoende individuele aandacht.

Vragen over de lesgroepen:

Welke groep is geschikt voor mij?

Als je twijfelt of een groep geschikt is voor je, volg dan een proefles om te kijken hoe het bevalt. Je kan ook advies vragen aan de docenten of het bestuur. Aan het einde van een blok krijg je in ieder geval een advies voor het volgende blok. Ons advies kijkt alleen naar in welke groep we denken dat je het meeste gaat leren. Uiteraard zijn er nog andere overwegingen zoals lestijden of vrienden die in een bepaalde groep dansen, dus we laten de uiteindelijke keuze aan jou.

We merken dat sommige mensen in de hoogste groep gaan die ze nog aankunnen omdat ze denken dat dit beter is of dat je er meer leert. Maar wat heb je eraan als je pasjes wel kan maar niet echt goed uitvoert? Het danst dan minder prettig en er is minder connectie met je partner waardoor je de pasjes niet goed met andere mensen kan dansen dan je partner. Hoe goed je kan dansen wordt bepaald door hoe goed je de passen uitvoert. Je wordt dus juist beter door in een lagere groep de passen echt goed te leren, dan door net mee te komen in een hogere groep. We adviseren dus om een niveau lager te doen als je twijfelt welke groep beter past.

Hoe lang doe ik over een niveau?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

 • Eerdere danservaring in andere dansvormen.
 • Je gevoel voor muziek en ritme.
 • Of je de lesstof herhaalt tussen de lessen door.
 • Of je technieklessen volgt.

Over het algemeen verwachten we dat je ongeveer 1 blok in elke beginnersgroep zit, en daarna vervolgens nog zeker 3 blokken bij de improvers danst. Als je “nee” antwoordt op de bovenstaande factoren, dan is het niet vreemd als je er langer over doet. Als je “ja” antwoordt op de meeste punten dan kan het sneller gaan.

Er is een hele hoop om te leren in het stijldansen (bijv: leiden/volgen, danshouding, pasjes, voetenwerk, ritmegevoel, dansaccenten op de muziek, figuren combineren tijdens het dansen, floorcraft/andere dansers ontwijken). Dat is erg leuk en je blijft vooruitgang merken, maar verwacht niet dat je snel uitgeleerd bent!

Hoe verhouden deze groepen zich tot de niveaus bij U Dance?

Dat is moeilijk te zeggen. Bij U Dance wordt gewerkt met doorstroming op basis van het aantal jaren les en dat is bij STIJL niet zo. Het is dus handig om er opnieuw naar te kijken en eventueel advies te vragen. In de meeste gevallen stromen de dansers zo door:

 • Van de U Dance semi-gevorderden naar de improvers.
 • Van de U Dance gevorderden naar de intermediate groep.
 • Van de U Dance gevorderden plus naar de intermediate groep, of naar de advanced groep als de beheersing van de techniek goed is.

Tarieven

Voor Blok 1:

GroepTariefWat krijg je ervoor?
Beginners 1, 2, of 3, (Technical) Improvers, (Technical) Intermediate, of Advanced170 euro per persoon18 lessen (inclusief de proefles).
Vrijdansuurtje op beide lesdagen, zie het rooster.
Wedstrijdgroep ballroom of latin125 euro per persoon9 lessen (inclusief de proefles) ballroom of latin in een kleinere lesgroep.
Vrijdansuurtje op beide lesdagen in de week dat je les hebt.

Als je meerdere normale lesgroepen wil volgen dan krijg je 20% korting op de prijs van de extra lesgroepen. Wat een kwantumkorting! Stuur even een mailtje voordat je je inschrijft om je kwantumkortingscode aan te vragen.

Bij STIJL kan je ook betalen met de U-pas.

Is STIJL duur?

Studenten die net uit hun studententijd komen zijn soms andere prijzen gewend bij studentendansverenigingen. Die tarieven zijn voor ons niet haalbaar omdat we niet gesubsidieerd worden (ook niet indirect via de zaalhuur) en omdat we onze docenten een redelijk tarief willen bieden. In vergelijking met stijldansscholen in/rond Utrecht zijn we niet duur. Verder is STIJL non-profit dus de eventuele winst wordt terug geïnvesteerd om meer en beter STIJL te maken. Ken je toch een niet-gesubsidieerde stijldansplek in/rond Utrecht die duidelijk goedkoper is? Laat het vooral weten, misschien kunnen we het kunstje afkijken! Heb je een laag inkomen? Bij STIJL kan je betalen met de U-pas.