Stijldanslessen

STIJL werkt met blokken van 12 lesweken waarbij er geen lessen zijn in schoolvakanties (van midden Nederland).

  • Blok 1: van 6 september tm 20 december 2021. (Verlengd door de avondlockdown)
  • Blok 2: van 10 januari tm 4 april 2022. (o.v. van een verdere avondlockdown.)
  • Blok 3: van 11 april tm 4 juli 2022. (o.v. van een verdere avondlockdown.)

Lesgroepen

Beginners
Voor mensen zonder stijldanservaring, of mensen met minder ervaring.
Intermediate
Voor mensen met stijldanservaring.
Advanced
Voor mensen met meer stijdanservaring en een redelijk goede kennis van techniek.

Naast deze gewone lesgroepen zijn er ook techniekgroepen.

Welke groep is geschikt voor mij?

Als je twijfelt of een groep geschikt is voor je, volg dan een proefles om te kijken hoe het bevalt. Je kan ook advies vragen aan de docenten of het bestuur. Aan het einde van een blok krijg je in ieder geval een advies voor het volgende blok. Ons advies kijkt alleen naar in welke groep we denken dat je het meeste gaat leren. Uiteraard zijn er nog andere overwegingen zoals lestijden of vrienden die in een bepaalde groep dansen, dus we later de uiteindelijke keuze aan jou.

We merken dat sommige mensen in de hoogste groep gaan die ze nog aankunnen omdat ze denken dat dit beter is of dat je er meer leert. Maar wat heb je eraan als je pasjes wel kan maar niet echt goed uitvoert? Het danst dan minder prettig en er is minder connectie met je partner waardoor je de pasjes niet goed met andere mensen kan dansen dan je partner. Hoe goed je kan dansen wordt bepaald door hoe goed je de passen uitvoert. Je wordt dus juist beter door in een lagere groep de passen echt goed te leren, dan door net mee te komen in een hogere groep. We adviseren dus om een niveau lager te doen als je twijfelt welke groep beter past.

Hoe lang doe ik over een niveau?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

  • Eerdere danservaring in andere dansvormen.
  • Je gevoel voor muziek en ritme.
  • Of je de lesstof zelf thuis herhaalt tussen de lessen door.
  • Of je technieklessen volgt.

Over het algemeen verwachten we dat je ongeveer 1 jaar doet over de beginnersgroep. Als je “nee” antwoordt op de bovenstaande factoren, dan is het niet vreemd als je 3 jaar of langer over Intermediate doet. Als je “ja” antwoordt op meerdere punten dan kan het sneller gaan.

Er is een hele hoop om te leren in het stijldansen (bijv: leiden/volgen, danshouding, pasjes, voetenwerk, ritmegevoel, dansaccenten op de muziek, figuren combineren tijdens het dansen, floorcraft/andere dansers ontwijken). Dat is erg leuk en je blijft vooruitgang merken, maar verwacht niet dat je snel uitgeleerd bent!

Hoe verhouden deze groepen zich tot de niveaus bij U Dance?

Dat is moeilijk te zeggen. Bij U Dance wordt gewerkt met doorstroming op basis van het aantal jaren les en dat is bij STIJL niet zo. Het is dus handig om er opnieuw naar te kijken en eventueel advies te vragen. In de meeste gevallen zullen de U Dance semi-gevorderden en een groot deel van de gevorderden bij de groep Intermediate terecht komen. Een klein deel van de gevorderden en de meeste gevorderden plus dansers zullen bij de groep Advanced komen.

Rooster

Voor Blok 2 van 2021-2022 hebben we het volgende rooster:

DagTijdGroepDocentLocatie
Maandag18:30-19:30IntermediateEline en Ruben (o.v.)Colenbergh 1
Maandag19:30-20:30BeginnersEline en Ruben (o.v.)Colenbergh 1
Maandag (om de week)19:30-20:30Techniekgroep BallroomMihai of EllenColenbergh 2
Maandag20:30-21:30VrijdansenColenbergh 1
Maandag (om de week)20:30-21:30Techniekgroep LatinMihai of EllenColenbergh 2
Maandag21:30-22:30AdvancedEline en RubenColenbergh 1

Blok 2 loopt van 10 januari 2022 tm 4 april 2022 en bevat de volgende 12 data: 10 (open proefles), 17, 24, 31 januari, 7, 14, 21 februari, 7, 14, 21, 28 maart, en 4 april. Deze data zijn onder voorbehoud van een verlenging van de avondlockdown eind 2021.

Blok 1

Voor Blok 1 van 2021-2022 hebben we het volgende rooster:

DagTijdGroepDocentLocatie
Maandag19:00-20:00Stijldansen 2Eline*Colenbergh 2
Maandag20:00-21:00Vrijdansen of technieklesColenbergh 2
Maandag21:00-22:00Stijldansen 3Eline*Colenbergh 2
*Sommige lessen worden gegeven door inval-docenten, zoals soms de technieklesdocent als er een techniekles op dezelfde dag is.

Blok 1 loopt van 6 september tm 29 november en bevat de volgende 12 data: 6 (open proefles), 13, 20, 27 september, 4, 11, 25 oktober, 1, 8, 15, 22 november, en 20 december.

Proefles

De eerste les van elk blok is een open proefles. Iedereen tussen de ongeveer 25 en 40 jaar is welkom om het te proberen. Neem vooral ook vrienden of vriendinnen mee, het is gezelliger samen! Je hebt geen danspartner nodig voor de proefles, die kan je juist bij de proefles vinden. Lees ook de coronamaatregelen.

De proeflessen van Blok 2 zijn op maandag 10 januari (onder voorbehoud van een lockdown verlenging). Ze zijn op dezelfde tijden als het normale rooster. Er is geen proefles voor de techniekgroepen.

Schrijf je hier in voor de proefles

Ga naar het Facebook event voor de proefles

Wil je op de hoogte blijven van wanneer de proefles is voor een later blok? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Danspartner

Als je geen danspartner hebt dan kan je die vinden bij de proefles. Meestal is de verhouding redelijk gelijk bij de Beginners. Bij de groepen Intermediate en Advanced zijn er wat meer volgers dan leiders die een danspartner zoeken. We hebben een peiling gedaan en daaruit komt een verhouding van ongeveer 1/3e zoekende leiders tot 2/3e zoekende volgers. We proberen actief meer leiders te zoeken om deze verhouding rechter te krijgen. Help ons vooral mee en nodig leiders die je kent uit voor de proefles!

Om je in te schrijven voor de lessen heb je een danspartner nodig. Je kan je niet alleen inschrijven.

Tijdens de lessen wordt af en toe gewisseld van danspartner (afhankelijk van de corona-situatie), tenzij je dit niet wil. Het wisselen zorgt ervoor dat je met iedereen leert dansen en meer STIJLers leert kennen.

Tarieven

Voor Blok 2:

GroepTariefWat krijg je ervoor?
Beginners, Intermediate, of Advanced110 euro per persoon12 lessen (inclusief de proefles).
12 keer gratis een uur vrijdansen.
Techniekgroep Ballroom of Latin66 euro per persoon6 technieklessen

Is STIJL duur?

Studenten die net uit hun studententijd komen zijn soms andere prijzen gewend bij studentendansverenigingen. Die tarieven zijn voor ons niet haalbaar omdat we niet gesubsidieerd worden (ook niet indirect via de zaalhuur) en omdat we onze docenten een redelijk tarief willen bieden. In vergelijking met stijldansscholen in/rond Utrecht zijn we niet duur. Verder is STIJL non-profit dus de eventuele winst wordt terug geïnvesteerd om meer en beter STIJL te maken. Ken je toch een niet-gesubsidieerde stijldansplek in/rond Utrecht die duidelijk goedkoper is? Laat het vooral weten, misschien kunnen we het kunstje afkijken!

Blok 1

Voor Blok 1:

GroepTariefWat krijg je ervoor?
Stijldansen 2 of 3110 euro p.p.12 lessen (inclusief de proefles).
9 keer gratis een uur vrijdansen voor of na de les.
4 euro korting op elke techniekles in Blok 1.

Mocht je beide lesgroepen willen volgen dan betaal je voor de tweede les maar 88 euro. Wat een kwantumkorting!

Inschrijven

Je kan je alleen inschrijven als je een danspartner hebt. Zowel jij als je partner moeten zich ieder inschrijven (en betalen) om de inschrijving te voltooien.

De inschrijving gaat volgens het vol is vol principe. Het inschrijfmoment van de laatste inschrijving van het koppel geldt om te bepalen wie mee kan doen als de les vol zit. We proberen de lescapaciteit zo te regelen dat de lessen niet helemaal vol komen. We willen graag dat iedereen kan dansen!

De inschrijving voor Blok 2 is nog niet geopend. Schrijf je in op de nieuwsbrief om een e-mail te krijgen wanneer de inschrijvingen openen.

Techniekgroepen

Bij de techniekgroepen ligt de nadruk op de details van o.a. dansbewegingen, danshouding en basisfiguren. Een betere beheersing van de techniek zorgt ervoor dat je o.a. soepeler danst, dat je nieuwe figuren makkelijker leert, en dat je betere connectie hebt met je partner. Dit is erg nuttig als aanvulling om écht beter te gaan dansen. Omdat je danservaring nodig hebt zijn de techniekgroepen niet geschikt voor beginners.

Er zijn twee groepen waar je je apart voor kan inschrijven, één voor ballroom en één voor latin. De techniekgroepen worden om de week gegeven op maandagavond, zie het rooster. Voor Blok 2 zijn er dus 6 lessen per groep. Ze zijn op de volgende data: 10 januari, 24 januari, 7 februari, 21 februari, 14 maart, en 4 april (!). De data zijn onder voorbehoud van wijzigingen door de lockdown.

De lessen worden afwisselend gegeven door Mihai en Ellen. Er is een lager maximumaantal deelnemers dan voor de normale lessen zodat er meer ruimte is voor persoonlijke aandacht. Zie tarieven voor de prijs.

De inschrijving voor Blok 2 is nog niet geopend. Schrijf je in op de nieuwsbrief om een e-mail te krijgen wanneer de inschrijvingen openen.