Stijldanslessen

Bij STIJL kan iedereen tussen de ongeveer* 25-40 jaar leren stijldansen!

Rooster en docenten

STIJL werkt met 3 lesblokken per jaar. Lesblok 1 begint op 5 september 2022. Zie het rooster voor meer details. De eerste les van elk blok is een proefles. Welke docenten welke les geven staat ook in het rooster.

Inschrijven

Je kan je alleen inschrijven als je een danspartner hebt. Heb je nog geen partner? Vind er een bij de proefles! Niet gelukt? Stuur even een berichtje.

Event Locatie Dag en tijd
Beginners 3 Stijldansen Blok 3 van 2022-2023 HF Witte - Colenbergh 1
 • Maandag 19:00
Aanmelden
Intermediate (Maandag) Stijldansen Blok 3 van 2022-2023 HF Witte - Colenbergh 2
 • Maandag 19:00
Uitverkocht
Beginners 2 Stijldansen Blok 3 van 2022-2023 HF Witte - Colenbergh 2
 • Maandag 20:00
Aanmelden
Improvers Stijldansen Blok 3 van 2022-2023 HF Witte - Colenbergh 2
 • Maandag 21:00
Aanmelden
Advanced Stijldansen Blok 3 van 2022-2023 HF Witte - Colenbergh 1
 • Maandag 21:00
Aanmelden
Beginners 1 Stijldansen Blok 3 van 2022-2023 HF Witte - Colenbergh 1
 • Donderdag 19:00
Aanmelden
Technical Intermediate (Donderdag) Stijldansen Blok 3 van 2022-2023 HF Witte - Colenbergh 1
 • Donderdag 21:00
Aanmelden

Klik hierboven op aanmelden om je in te schrijven.

Niveaus

We hebben op dit moment 6 niveaus:

Beginners 1
Voor mensen zonder stijldanservaring. Je leert hier de basispassen van de 6 dansen: Engelse wals, Tango, Quickstep, Chacha, Rumba, en Jive.
Beginners 2
Voor mensen die de basispassen van alle 6 dansen kennen. Na één blok beginners 1 kan je meestal door naar deze groep.
Beginners 3
Voor mensen die al wat meer pasjes van de 6 dansen kennen. Na de beginners 2 kan je meestal door naar deze groep. (Deze groep wordt vanaf maart 2023 aangeboden.)
Improvers
Voor mensen die alle basisfiguren van alle 6 dansen kennen. Na de beginners 3 kan je meestal door naar deze groep.
Intermediate
Voor mensen met een aantal jaar stijldanservaring, en die ten minste de basisfiguren van de Weense wals en Samba kunnen. De technical intermediate les is op hetzelfde niveau, maar met meer focus op danstechniek.
Advanced
Voor mensen met meer stijldanservaring (inclusief de slowfox) én een goede beheersing van techniek.

Welke groep is geschikt voor mij?

Als je twijfelt of een groep geschikt is voor je, volg dan een proefles om te kijken hoe het bevalt. Je kan ook advies vragen aan de docenten of het bestuur. Aan het einde van een blok krijg je in ieder geval een advies voor het volgende blok. Ons advies kijkt alleen naar in welke groep we denken dat je het meeste gaat leren. Uiteraard zijn er nog andere overwegingen zoals lestijden of vrienden die in een bepaalde groep dansen, dus we later de uiteindelijke keuze aan jou.

We merken dat sommige mensen in de hoogste groep gaan die ze nog aankunnen omdat ze denken dat dit beter is of dat je er meer leert. Maar wat heb je eraan als je pasjes wel kan maar niet echt goed uitvoert? Het danst dan minder prettig en er is minder connectie met je partner waardoor je de pasjes niet goed met andere mensen kan dansen dan je partner. Hoe goed je kan dansen wordt bepaald door hoe goed je de passen uitvoert. Je wordt dus juist beter door in een lagere groep de passen echt goed te leren, dan door net mee te komen in een hogere groep. We adviseren dus om een niveau lager te doen als je twijfelt welke groep beter past.

Hoe lang doe ik over een niveau?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

 • Eerdere danservaring in andere dansvormen.
 • Je gevoel voor muziek en ritme.
 • Of je de lesstof herhaalt tussen de lessen door.
 • Of je technieklessen volgt.

Over het algemeen verwachten we dat je ongeveer 1 blok in elke beginnersgroep zit, en daarna vervolgens nog zeker 3 blokken bij de improvers danst. Als je “nee” antwoordt op de bovenstaande factoren, dan is het niet vreemd als je er langer over doet. Als je “ja” antwoordt op de meeste punten dan kan het sneller gaan.

Er is een hele hoop om te leren in het stijldansen (bijv: leiden/volgen, danshouding, pasjes, voetenwerk, ritmegevoel, dansaccenten op de muziek, figuren combineren tijdens het dansen, floorcraft/andere dansers ontwijken). Dat is erg leuk en je blijft vooruitgang merken, maar verwacht niet dat je snel uitgeleerd bent!

Hoe verhouden deze groepen zich tot de niveaus bij U Dance?

Dat is moeilijk te zeggen. Bij U Dance wordt gewerkt met doorstroming op basis van het aantal jaren les en dat is bij STIJL niet zo. Het is dus handig om er opnieuw naar te kijken en eventueel advies te vragen. In de meeste gevallen stromen de dansers zo door:

 • Van de U Dance semi-gevorderden naar de improvers of soms de intermediate groep.
 • Van de U Dance gevorderden naar de intermediate groep.
 • Van de U Dance gevorderden plus naar de intermediate groep, of naar de advanced groep als de beheersing van de techniek goed is.

Tarieven

Voor Blok 3:

GroepTariefWat krijg je ervoor?
Beginners 1, 2, of 3, Improvers, (Technical) Intermediate, of Advanced110 euro per persoon12 lessen (inclusief de proefles).
Vrijdansuurtje op beide lesdagen, zie het rooster.

Als je meerdere normale lesgroepen wil volgen dan krijg je 20% korting op de prijs van de extra lesgroepen. Wat een kwantumkorting! Stuur even een mailtje voordat je je inschrijft om je kwantumkortingscode aan te vragen.

Is STIJL duur?

Studenten die net uit hun studententijd komen zijn soms andere prijzen gewend bij studentendansverenigingen. Die tarieven zijn voor ons niet haalbaar omdat we niet gesubsidieerd worden (ook niet indirect via de zaalhuur) en omdat we onze docenten een redelijk tarief willen bieden. In vergelijking met stijldansscholen in/rond Utrecht zijn we niet duur. Verder is STIJL non-profit dus de eventuele winst wordt terug geïnvesteerd om meer en beter STIJL te maken. Ken je toch een niet-gesubsidieerde stijldansplek in/rond Utrecht die duidelijk goedkoper is? Laat het vooral weten, misschien kunnen we het kunstje afkijken! Heb je een laag inkomen? Bij STIJL kan je betalen met de U-pas.