Proefles

Wil je proeven of STIJL bij je past? Dat kan! Aan het begin van elk blok is er een gratis vrijblijvende proefles. Iedereen tussen de ongeveer 25 en 40 jaar is welkom om het te proberen. Neem vooral ook vrienden of vriendinnen mee, het is gezelliger samen! Je hebt geen danspartner nodig voor de proefles, die kan je juist bij de proefles vinden.

Proeflessen

Event Locatie Datum
Proefles Beginners Vervolg Stijldansen HF Witte - Colenbergh 2
 • 05 september 2022 19:00
Aanmelden
Proefles Intermediate Stijldansen HF Witte - Colenbergh 1
 • 05 september 2022 19:00
Aanmelden
Proefles Beginners Basis Stijldansen HF Witte - Colenbergh 2
 • 05 september 2022 20:00
 • 12 september 2022 20:00
Aanmelden
Proefles Improvers Stijldansen HF Witte - Colenbergh 2
 • 05 september 2022 21:00
Aanmelden
Proefles Advanced Stijldansen HF Witte - Colenbergh 1
 • 05 september 2022 21:00
Aanmelden

Komt deze dag niet uit en wil je op de hoogte blijven van wanneer latere proeflessen zijn? Abonneer je op de nieuwsbrief, daar wordt het aangekondigd.

Duurt dat te lang? Soms kunnen we ook een tussentijdse proefles plannen.

Danspartner

De proefles is erop ingericht om een danspartner te vinden. Zoekende leiders/heren en volgers/dames zijn hier aanwezig en er wordt tijdens de les regelmatig doorgewisseld tussen alle partner-zoekende dansers. Trek je stoute dansschoenen aan en kom vooral kijken of er een dansmatch is!

Hoe is de verhouding tussen leiders/heren en volgers/dames?

Bij de beginners is de verhouding ongeveer gelijk. Bij de hogere niveaus zijn er minder zoekende leiders/heren dan volgers/dames.

Geen danspartner gevonden?

Stuur even een berichtje, misschien kunnen we helpen! En anders is er misschien nog iets mogelijk met een hulppartner uit een ander niveau. Bij het vrijdansen is het gebruikelijk om met iedereen te dansen en niet alleen met je danspartner. Daar kan je dus ook goed naartoe komen zonder danspartner.

Niveaus

We bieden op dit moment 5 niveaus aan:

Beginners basis
Voor mensen zonder stijldanservaring.
Beginners vervolg
Voor mensen die de basispas van alle 6 dansen kennen. Na 1 blok beginners basis kan je meestal door naar deze groep.
Improvers
Voor mensen die de basisfiguren van alle 6 dansen kennen. Na 1 blok beginners vervolg kan je meestal door naar deze groep.
Intermediate
Voor mensen met een aantal jaar stijldanservaring.
Advanced
Voor mensen met meer stijdanservaring én een goede beheersing van techniek.

Welke groep is geschikt voor mij?

Als je twijfelt of een groep geschikt is voor je, volg dan een proefles om te kijken hoe het bevalt. Je kan ook advies vragen aan de docenten of het bestuur. Aan het einde van een blok krijg je in ieder geval een advies voor het volgende blok. Ons advies kijkt alleen naar in welke groep we denken dat je het meeste gaat leren. Uiteraard zijn er nog andere overwegingen zoals lestijden of vrienden die in een bepaalde groep dansen, dus we later de uiteindelijke keuze aan jou.

We merken dat sommige mensen in de hoogste groep gaan die ze nog aankunnen omdat ze denken dat dit beter is of dat je er meer leert. Maar wat heb je eraan als je pasjes wel kan maar niet echt goed uitvoert? Het danst dan minder prettig en er is minder connectie met je partner waardoor je de pasjes niet goed met andere mensen kan dansen dan je partner. Hoe goed je kan dansen wordt bepaald door hoe goed je de passen uitvoert. Je wordt dus juist beter door in een lagere groep de passen echt goed te leren, dan door net mee te komen in een hogere groep. We adviseren dus om een niveau lager te doen als je twijfelt welke groep beter past.

Hoe lang doe ik over een niveau?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

 • Eerdere danservaring in andere dansvormen.
 • Je gevoel voor muziek en ritme.
 • Of je de lesstof herhaalt tussen de lessen door.
 • Of je technieklessen volgt.

Over het algemeen verwachten we dat je ongeveer 1 blok in elke beginnersgroep zit, en daarna vervolgens nog zeker 4 blokken bij de improvers danst. Als je “nee” antwoordt op de bovenstaande factoren, dan is het niet vreemd als je er langer over doet. Als je “ja” antwoordt op de meeste punten dan kan het sneller gaan.

Er is een hele hoop om te leren in het stijldansen (bijv: leiden/volgen, danshouding, pasjes, voetenwerk, ritmegevoel, dansaccenten op de muziek, figuren combineren tijdens het dansen, floorcraft/andere dansers ontwijken). Dat is erg leuk en je blijft vooruitgang merken, maar verwacht niet dat je snel uitgeleerd bent!

Hoe verhouden deze groepen zich tot de niveaus bij U Dance?

Dat is moeilijk te zeggen. Bij U Dance wordt gewerkt met doorstroming op basis van het aantal jaren les en dat is bij STIJL niet zo. Het is dus handig om er opnieuw naar te kijken en eventueel advies te vragen. In de meeste gevallen stromen de dansers zo door:

 • Van de U Dance semi-gevorderden naar de improvers of soms de intermediate groep.
 • Van de U Dance gevorderden naar de intermediate groep.
 • Van de U Dance gevorderden plus naar de intermediate groep, of naar de advanced groep als de beheersing van de techniek goed is.

Ja ik wil STIJL!

Ben je eruit dat je wil komen dansen bij STIJL en heb je een danspartner? Superleuk! Kijk op de pagina danslessen voor meer informatie over het rooster, de prijzen, en hoe je je kan inschrijven.