Wil je proeven of STIJL bij je past? Dat kan! Aan het begin van elk blok is er een gratis vrijblijvende proefles. Iedereen tussen de ongeveer 25 en 40 jaar is welkom om het te proberen. Neem vooral ook vrienden of vriendinnen mee, het is gezelliger samen! Je hebt geen danspartner nodig voor de proefles, die kan je juist bij de proefles vinden. Scroll verder om je aan te melden voor een proefles.
Proeflessen
Event | Locatie | Datum | |
---|---|---|---|
Er is nog niets gepland. Hou deze pagina vooral in de gaten! |
Komt deze dag niet uit en wil je op de hoogte blijven van wanneer latere proeflessen zijn? Abonneer je op de proefles nieuwsbrief, dan krijg je een mailtje zodra je je kan aanmelden voor nieuwe proeflessen.
Duurt dat te lang? Soms kunnen we ook een tussentijdse proefles plannen.
Danspartner
De proefles is erop ingericht om een danspartner te vinden. Zoekende leiders/heren en volgers/dames zijn hier aanwezig en er wordt tijdens de les regelmatig doorgewisseld tussen alle partner-zoekende dansers. Trek je stoute dansschoenen aan en kom vooral kijken of er een dansmatch is!
Hoe is de verhouding tussen leiders/heren en volgers/dames?
Dit wisselt enorm per proefles. Er wordt wel eens gezegd dat er meestal te weinig leiders zijn bij stijldansen, maar wij hebben ook soms een tekort aan volgers in sommige groepen. Gemiddeld genomen zijn er wel wat minder leiders/heren dan volgers/dames, en zeker bij het hoogste niveau.
Geen danspartner gevonden?
Stuur even een berichtje, misschien kunnen we helpen! En anders is er misschien nog iets mogelijk met een hulppartner uit een ander niveau. Bij het vrijdansen is het gebruikelijk om met iedereen te dansen en niet alleen met je danspartner. Daar kan je dus ook goed naartoe komen zonder danspartner.
Niveaus
Klik op een niveau voor meer informatie.
Beginners 1
Voor wie? Mensen zonder stijldanservaring.
Wat leer je? De basispassen en wat basisfiguren van de 6 starterdansen: Engelse wals, Tango, Quickstep, Chacha, Rumba, en Jive. Je leert ook wat danstechniek.
Doorstroming: Als je niet te veel lessen mist kan je meestal na 1 blok door naar de beginners 2.
N.B.: De lestijd blijft meestal hetzelfde. Op de plek van beginners 1 in het rooster komt het volgende blok in principe beginners 2. Voor de hogere niveaus geldt dit niet.
Beginners 2
Voor wie? Voor dansers die de basispassen en wat basisfiguren van de 6 starterdansen kennen.
Wat leer je? De rest van de basisfiguren van de 6 starterdansen: Engelse wals, Tango, Quickstep, Chacha, Rumba, en Jive. Je leert ook wat danstechniek.
Doorstroming: Als je niet te veel lessen mist kan je meestal na 1 blok door naar de improvers.
Improvers
Voor wie? Dansers die de basisfiguren van de 6 starterdansen kennen.
Wat leer je? Meer figuren in de 6 starterdansen. De basis van de Weense Wals en de Samba. Je leert ook wat danstechniek.
Doorstroming: Zodra je beheersing van de figuren én techniek voldoende is. Dit verschilt per persoon. Meestal na 3-4 blokken.
Technical Improvers
Voor wie? De doelgroep is wat breder dan de gewone improvers. Beginners 2 kunnen deze les als extra les erbij nemen, en het kan ook interessant zijn voor intermediate dansers met minder techniek ervaring.
Wat leer je? Zie de beschrijving bij “Improvers”, maar met meer techniek van de figuren, en minder verschillende figuren.
Doorstroming: Hetzelfde als bij improvers. Vanwege de focus op techniek zal de doorstroming vooral afhangen van of je voldoende figuren kent. Dit is meestal na 3-4 blokken.
Intermediate
Voor wie? Dansers die redelijk wat figuren kennen van de 6 starterdansen, en de basis van de weense wals en samba. Daarnaast is een basis van danstechniek aanwezig.
Wat leer je? Meer uitdagende figuren in de 8 dansen van hiervoor. De basis van de slowfox en de paso doble. Je leert ook wat danstechniek.
Doorstroming: Dit is afhankelijk van je techniek. In de advanced groep leer je figuren die alleen goed uit te voeren zijn met voldoende beheersing van danstechniek. Om dit niveau te bereiken zul je genoeg lessen moeten volgen die focussen op techniek, én regelmatig tussen de lessen door moeten oefenen. Voor een hoop dansers is dit wat te veel, en die blijven in het intermediate niveau. Dat is helemaal goed natuurlijk!
Technical Intermediate
Voor wie? De doelgroep is net wat breder dan de gewone intermediate. Improvers kunnen deze les als extra les erbij nemen, en het is ook interessant voor een hoop advanced dansers.
Wat leer je? Zie de beschrijving bij “Intermediate”, maar met meer techniek van de figuren, en minder verschillende figuren.
Doorstroming: Dit is afhankelijk van je techniek. In de advanced groep leer je figuren die alleen goed uit te voeren zijn met voldoende beheersing van danstechniek. Om dit niveau te bereiken zul je genoeg lessen moeten volgen die focussen op techniek, én regelmatig tussen de lessen door moeten oefenen. Voor een hoop dansers is dit wat te veel, en die blijven in het intermediate niveau. Dat is helemaal goed natuurlijk!
Advanced
Voor wie? Dansers met een goed ontwikkelde danstechniek, en voldoende figurenkennis van de 8 dansen van de intermediate groep, en de basis van de slowfox en paso doble.
Wat leer je? Ingewikkeldere figuren in de 10 stijldansen. Deze zijn alleen goed uit te voeren met voldoende beheersing van danstechniek.
Wedstrijdgroep
Voor wie? Dit is geen gangbare lesgroep en deze groep moet dus niet gezien worden als een vervolg op de advanced groep.
Voor deze groep is er een selectie door het bestuur en de docenten. In principe is het bedoeld voor (ex)wedstrijddansers met wat ervaring. Bijvoorbeeld de C/B klasse van de NADB, of de (Nat.) amateurs van de NDO/WDC.
Kenmerkend voor deze groep is dat ze onvoldoende technische uitdaging vinden in de technical intermediate groep, en/of dat ze privéles docenten hebben. Deze groep is nadrukkelijk opgezet om goed samen te gaan met privélessen van andere docenten. Er worden geen choreo’s gegeven, en de docent houdt rekening met de verschillende (techniek) interpretaties van privélesdocenten.
Hoe ziet het eruit? Deze groep gaat over het perfectioneren van figuren en techniek, en dus niet over nog ingewikkeldere techniek/figuren.
Per les wordt 1 technisch concept of gangbaar wedstrijdfiguur uitgekozen (kan worden aangedragen door de dansers). Na een gezamenlijke uitleg gaan de dansers dit zelf erin trainen, onder individuele begeleiding van de docent. De groepsgrootte is kleiner voor voldoende individuele aandacht.
Vragen over de lesgroepen:
Welke groep is geschikt voor mij?
Als je twijfelt of een groep geschikt is voor je, volg dan een proefles om te kijken hoe het bevalt. Je kan ook advies vragen aan de docenten of het bestuur. Aan het einde van een blok krijg je in ieder geval een advies voor het volgende blok. Ons advies kijkt alleen naar in welke groep we denken dat je het meeste gaat leren. Uiteraard zijn er nog andere overwegingen zoals lestijden of vrienden die in een bepaalde groep dansen, dus we laten de uiteindelijke keuze aan jou.
We merken dat sommige mensen in de hoogste groep gaan die ze nog aankunnen omdat ze denken dat dit beter is of dat je er meer leert. Maar wat heb je eraan als je pasjes wel kan maar niet echt goed uitvoert? Het danst dan minder prettig en er is minder connectie met je partner waardoor je de pasjes niet goed met andere mensen kan dansen dan je partner. Hoe goed je kan dansen wordt bepaald door hoe goed je de passen uitvoert. Je wordt dus juist beter door in een lagere groep de passen echt goed te leren, dan door net mee te komen in een hogere groep. We adviseren dus om een niveau lager te doen als je twijfelt welke groep beter past.
Hoe lang doe ik over een niveau?
Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:
- Eerdere danservaring in andere dansvormen.
- Je gevoel voor muziek en ritme.
- Of je de lesstof herhaalt tussen de lessen door.
- Of je technieklessen volgt.
Over het algemeen verwachten we dat je ongeveer 1 blok in elke beginnersgroep zit, en daarna vervolgens nog zeker 3 blokken bij de improvers danst. Als je “nee” antwoordt op de bovenstaande factoren, dan is het niet vreemd als je er langer over doet. Als je “ja” antwoordt op de meeste punten dan kan het sneller gaan.
Er is een hele hoop om te leren in het stijldansen (bijv: leiden/volgen, danshouding, pasjes, voetenwerk, ritmegevoel, dansaccenten op de muziek, figuren combineren tijdens het dansen, floorcraft/andere dansers ontwijken). Dat is erg leuk en je blijft vooruitgang merken, maar verwacht niet dat je snel uitgeleerd bent!
Hoe verhouden deze groepen zich tot de niveaus bij U Dance?
Dat is moeilijk te zeggen. Bij U Dance wordt gewerkt met doorstroming op basis van het aantal jaren les en dat is bij STIJL niet zo. Het is dus handig om er opnieuw naar te kijken en eventueel advies te vragen. In de meeste gevallen stromen de dansers zo door:
- Van de U Dance semi-gevorderden naar de improvers.
- Van de U Dance gevorderden naar de intermediate groep.
- Van de U Dance gevorderden plus naar de intermediate groep, of naar de advanced groep als de beheersing van de techniek goed is.
Ja ik wil STIJL!
Ben je eruit dat je wil komen dansen bij STIJL en heb je een danspartner? Superleuk! Kijk op de pagina danslessen voor meer informatie over het rooster, de prijzen, en hoe je je kan inschrijven.