1. Home
  2. Docs
  3. Beginners
  4. Basisinformatie
  5. Verschil tussen ballroom en latin

Verschil tussen ballroom en latin

Zoals je bij het artikel over de dansen hebt gezien wordt er onderscheid gemaakt tussen ballroom en latin dansen. Wat is dit verschil precies?

Frame

Het duidelijkste verschil is het verschil in frame, dat is de houding van je armen. Bij ballroom sta je tegen elkaar aan, waarbij de bovenarmen horizontaal zijn. Dit ballroomframe blijft ongeveer gelijk tijdens de hele dans.

Bij de latin dansen ga je regelmatig ook los van elkaar staan, waarbij je soms 1 of geen handen vast houdt. Verder hebben de armen in de latindansen allerlei posities.

Positie op de dansvloer

Bij alle ballroomdansen verplaats je over de dansvloer in dezelfde richting: tegen de klok in, de hele zaal rond.

Bij de latindansen blijf je op ongeveer dezelfde plaats staan op de vloer. Althans, dat zou je denken als beginner. Maar later leer je de Samba en Paso Doble waarbij je ook de zaal rond danst, tegen de klok in.

Uitstraling

Over het algemeen hebben de ballroomdansen een elegante uitstraling. Latin dansen zijn meestal expressiever met meer “show” elementen.

Sfeer

De ballroomdansen hebben grofweg een sfeer van de Victoriaanse tijd waarbij dansers met grote jurken door een balzaal zwieren. De latindansen hebben meer een Zuid-Amerikaanse sfeer (vandaar ook latin, van Latin-American).

Dit klopt alleen niet helemaal. Bijvoorbeeld de ballroomdans tango is afgeleid van de (Zuid-Amerikaanse) Argentijnse Tango, en de Jive is afgeleid van Afrikaans-Amerikaanse dansen die in de Verenigde Staten werden gedanst.

Kleding en schoenen

Bij stijldanswedstrijden zit er een groot verschil in danskleding. Waar ballroomdansers meestal met rokkostuums en grote dansjurken op de vloer verschijnen, zijn latindansers een stuk schaarser gekleed met korte rokjes en open overhemden.

Meer ervaren dansers hebben ook verschillende dansschoenen voor ballroom en latin, waarbij de latinschoenen een hogere hak hebben (voor zowel dames als heren).